Samsun Üniversitesinde Görme Engelli Öğrenciler İle İlgili Farkındalık Etkinliği Düzenlendi

Samsun Üniversitesi İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümü tarafından görme engelli öğrencilerin üniversite sürecinde yaşadıklarına yönelik farkındalık etkinliği gerçekleştirildi. Dr. Öğr. Üyesi Ayşenur İplikçi Özden’in yürütücülüğünde düzenlenen etkinlik, görme engelli öğrencilerin üniversite sürecinde ne tür zorluklar yaşadıklarını, bu zorlukların üstesinden gelme yollarını ve ne tür durumlarda yardıma ihtiyaç duyduklarını öğrencilere uygulamalı olarak anlatabilmeyi ve empati duygularını geliştirebilmeyi amaçladı. Etkinlik kapsamında grup çalışmaları, okuma aktiviteleri ve görme engelli öğrencileri anlamaya yönelik farkındalık sağlayıcı pilot ders uygulaması yapıldı.

Samsun Üniversitesi Engelsiz SAMÜ Birimi ve Sürekli Eğitim Merkezinden öğretim elemanlarının da katılım sağladığı etkinlikte, sınıftaki öğrenciler beşer kişilik gruplara ayrıldı. Her grupta iki öğrencinin daha önceden tedarik edilen göz bantları ile gözlerini kapatmaları sağlandı. Gözleri açık olan öğrenciler, gözleri kapalı olan öğrencilere, kendilerine verilen resimleri tasvir etmeye çalıştılar. Daha sonra göz bantlı öğrenciler sırayla ayağa kalkarak kendilerine betimlenen resimleri İngilizce olarak anlatmaya çalıştılar.

Etkinliğin devamında, her grupta gözleri açık olan öğrenciler, gözleri kapalı olan öğrencilere, kendilerine her biri farklı bir renkle tanımlanan beş parça şeklinde karışık biçimde verilen paragrafları okudular. Renkler yoluyla paragrafları doğru şekilde sıralamaya çalışan gözleri kapalı olan öğrenciler, daha sonra arkadaşlarının yardımıyla tahtaya gelerek sıraladıkları paragrafları tahtaya yapıştırdılar. Her grup aynı işlemi yaptıktan sonra, cevaplar kontrol edildi. Etkinlik esnasında özellikle sıralarından kalkıp tahtaya gitmek için takım arkadaşlarından destek alan göz bantlı öğrenciler, bu deneyimi asla unutmayacaklarına dikkat çekerek etkinlikten memnuniyet duyduklarını ve artık daha iyi empati yapabildiklerini dile getirdiler.