Samsun Üniversitesi 107. Yılında Çanakkale’yi Andı

Samsun Üniversitesinde ‘107. Yılında Çanakkale Zaferi’ isimli konferans düzenlendi.

Samsun Üniversitesi Canik Kampüsü 100. Yıl Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Samsun Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Çağan ile birlikte akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Moderatörlüğünü Samsun Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çoğ’un üstlendiği konferansta Tarih bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Özgür Yılmaz ve Dr. Öğr. Üyesi Fikriye Karaman konuşmacı olarak yer aldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda Prof. Dr. Mehmet Çoğ, Çanakkale Zaferi’nin öneminden bahsettikten sonra sözü konuşmacılara bıraktı. İlk olarak sözlerine başlayan Doç. Dr. Özgür Yılmaz, “Çanakkale’yi biz hep 18 Mart’ta hatırlıyoruz. Ancak Çanakkale Savaşları uzun zaman dilimlerinde devam etmiştir. Osmanlı Devleti’nin birçok cephede savaştığını unutmamak gerekir. Çanakkale’yi anarken Osmanlı Devleti’nin bütün cephelerinde savaşan ecdadımızı anmamız gerekir,” diyerek Birinci Dünya Savaşı’na giden süreç ve savaşın tarihsel süreci hakkında bilgiler verdi.

Ardından söz alan Dr. Öğr. Üyesi Fikriye Karaman, “Çanakkale Savaşı en yoğun geçen teknolojik ve stratejik savaşlardan birisidir. Savaş açısından bakıldığında kara, hava ve deniz kuvvetlerinin aynı cephede çarpışması az rastlanır bir olaydır. Uluslararası savaşlarından birisi olma özelliği taşımaktadır. Çanakkale Savaşı’ndan Osmanlı kadar etkilenen ülke Rusya idi. Çanakkale Savaşı sonrasında Rusya’da Bolşevik İhtilali gerçekleşti. Bolşevikler, Osmanlı Devleti ile Çarlık Rusyası arasındaki anlaşmaları geçersiz saymıştır. Bu durum çok önemli bir kazanımdır. Çanakkale Savaşı’nın en büyük kazanımlarından birisi de şüphesiz ki Mustafa Kemal Atatürk’tür. Bu kazanım Milli Mücadele yıllarını temelden etkileyen bir süreçtir. Çanakkale milli kimliği oluşturan en önemli unsurlardan birisi olarak yerini almıştır. Osmanlı toplumunun her katmanı cephede kendini göstermiştir. Türk toplumuna en derin izleri bırakmıştır,” diye konuştu.

Konferansın ardından Samsun Üniversitesi Müzik Topluluğu Çanakkale Türkülerinden oluşan mini bir konser verdi.