Rektör Aydın’ın Dünya Meteoroloji Günü Mesajı

11 Ekim 1947 tarihinde Washington’da aralarında ülkemizin de bulunduğu 42 ülkenin imzasıyla kurulan Dünya Meteoroloji Örgütü, bugün 187 ülkeyi bir araya getirmektedir. 1961 yılından beri her sene 23 Mart tarihinde kutlanan Dünya Meteoroloji Günü, bugün yaşadığımız küresel salgın esnasında daha da büyük bir önem kazanmıştır. Dünyadaki her ülkeyi ve her insanı aynı derecede tehdit eden risklerden biri de küresel iklim değişikliği ve bunun neden olduğu kuraklıktır. Meteoroloji biliminin bu bağlamda önemi her geçen gün artmaktadır. Meteorolojinin küresel iklim değişikliği ve kuraklığa dair tespitler ve çözüm önerilerine dünyamızın her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyacağı ise aşikardır.

Meteoroloji biliminin insanlığa olan faydalarına değinmişken, hava durumunu önceden tahmin ederek turizm faaliyetlerinde, hava kalitesi ile ilgili çalışmalarla beraber sağlık alanında, zirai tahminler sayesinde tarım ve üretim faaliyetlerinde, inşa edilecek barajlar için konum önerilerinde bulunarak ülkemizin ekonomik ve enerji alanındaki bağımsızlığının sağlanmasında, ulaşımda, sporda, çevrede ve daha sayılabilecek birçok alanda olan yararlarından söz edilebilir. Meteoroloji, dünyanın ve hayatın her yerinde büyük bir öneme sahiptir.

Bu vesileyle başta üniversitemizin Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nde görev yapan akademik ve idari personelimiz ve bu bölümde eğitim gören öğrencilerimiz olmak üzere tüm meteoroloji camiasının Dünya Meteoroloji Günü’nü kutlarım.

Prof. Dr. Mahmut Aydın

Rektör