Kavak MYO’da “Bodrum Kalesi ve Batık Cam Eserleri” Konuşuldu

Haberler - 11 Aralık 2024 Çar

Üniversitemiz Kavak Meslek Yüksekokulu’nun ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte Seramik ve Cam Sanatçısı Aslıhan Turna, “Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Serçe Limanı ve Uluburun Batığı Cam Buluntuları” başlıklı bir seminer gerçekleştirdi. Turna, camın tarihsel yolculuğunu ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ndeki cam buluntularının arkeolojik ve kültürel önemini detaylarıyla ele aldığı sunumunda, Bodrum Kalesi’nin Maussolleion’dan alınan taşlarla inşa edildiğini belirterek, bu yapının dünya mirasındaki yerini vurguladı ve sualtı arkeolojisinin Türkiye’de modern standartlarla başlamasının önemine dikkat çekti.

Serçe Limanı ve Uluburun Batıkları

Türkiye kıyılarında yapılan kazılar sonucu elde edilen buluntuların uluslararası arkeoloji camiasında yankı uyandırdığına dikkat çeken Turna, Serçe Limanı Batığı’ndan çıkarılan cam buluntuların Orta Çağ İslami cam sanatının önemli örneklerini oluşturduğunu belirtti. Batıktan çıkarılan üç ton cam arasında ham külçe camlar ve hurda camlar bulunduğunu ve bu malzemelerin yeniden işlenerek cam eşya üretiminde kullanıldığını söyleyen Turna, yapılan detaylı çalışmalar sonucunda 200’den fazla cam eşya türünün ortaya çıkarıldığı bilgisini verdi.

Cam Sanatının Tarihi Yolculuğu

Aslıhan Turna’nın sunumunda ele aldığı bir diğer önemli konu, Tunç Çağı’na ait en eski batıklardan biri olan Uluburun Batığı oldu. Turna, cam külçeleri, bakır ve kalay yüküyle dönemin deniz ticaretinin boyutlarını gözler önüne seren bu batığın, Akdeniz ticaretindeki kültürel ve ekonomik alışverişin önemli bir göstergesi olduğunu ifade etti. Camın Mezopotamya’da başlayan tarihine de değinen Turna, ilk cam örneklerinin taş ve seramik boncukları kaplayan sır tabakası olarak ortaya çıktığını söyledi. Zamanla geliştirilen üfleme tekniği sayesinde cam üretiminin hızlandığını ve geniş kitlelere ulaştığını belirten Turna Anadolu’da geleneksel boncukçuluğun, antik dönem camcılık tekniklerinin izlerini taşıdığına da dikkat çekti.
Etkinlik, katılımcıların yoğun ilgisi ve soruları ardından teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.