Ekonomi ve Finans Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aykut Ekinci Bloomberg HT’de TCMB Faiz Kararını Değerlendirdi

Samsun Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aykut Ekinci Bloomberg HT’de Şubat ayı Tüketici Güven Endeksini ve Merkez Bankası’nın faiz kararını değerlendirdi.

Tüketici Güven Endeksinin açıklanması üzerine değerlendirme yaparak sözlerine başlayan Doç. Dr. Aykut Ekinci, “Tüketici Güven Endeksinin Şubat ayında 84,5’e yükselmesi açıkçası oldukça normal ve beklenen bir sonuç. Çünkü daha önceki kredi genişlemesinde tüketiciler bildiğiniz üzere dayanıklı tüketim ve konut ürünlerine bir talep artışı yaşadılar. Şu anda onun geriliyor olması beklenen bir sonuç. Diğer taraftan değişen bir para politikası var. Bununla ilgili daha kısa vadeli özellikle dolar bazında ve enflasyon bazında bir bakış açısı var. Tasarruflarını da buna göre değerlendiriyor. Bu açıdan Tüketici Güven Endeksi’nin hem Covid-19 ile bağlantılı olarak hem de Türkiye’deki değişen para politikasına bağlı olarak alt endekslerde daraltıcı para politikasının etkisiyle beraber bunların düşmesi ve tüketicinin tasarruf eğiliminin değişmesiyle beraber ileriki aylarda bu yükselişin devam edeceğini bekleyebiliriz,” dedi.

Merkez Bankası’nın para politikası ile ilgili değerlendirme yaparak sözlerini sürdüren Ekinci, “Beklenti Merkez Bankası’nın para politikasında herhangi bir değişikliğe gitmeyerek %17’de bırakacağı yönünde piyasaların beklentisi var. Açıkçası benim beklentim bu kararda 100 baz puanlık bir artışın olabileceği yönünde. Piyasaların merkez bankasına güvendiğini görüyoruz. Yani 6 ay önceki verim eğrisi Türkiye’de pozitifken yani vadeye bağlı olarak daha yüksek bir faiz piyasalar istiyorken şu an bu negatife dönmüş durumda 10 yıl vadeliler %13’lere düşmüş durumda. Piyasalar Merkez Bankası’nın değişen politikasına, Naci Ağbal’ın daraltıcı para politikasına güven duymuş durumdalar,” şeklinde konuştu.

Programın tamamını izlemek için tıklayınız