Düsam’da “Aydınlanma ve Din” Konuşuldu!

Öteki Buluşmalar program dizisi kapsamında yüz yüze konferanslarına devam eden DÜSAM, Doç. Dr. Fatih Durgun’u ağırladı. İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde görev yapan ve tarih alanında çalışmalarını sürdüren Durgun, “Aydınlanma ve Din” başlıklı konuşmasıyla dikkate değer bilgiler sundu. Durgun’un konuşması, Aydınlanma sürecine yönelik eleştirel bir karakter arz ederek yaygınlaşmış kabuller üzerine düşünmeye sevk eden önemli bilgiler içermekteydi.

Durgun, Aydınlanma düşüncesini üç kategoriye ayırarak ele aldı. Muhafazakâr ve Ilımlı Aydınlanma’dan da bahsedilebileceğini ileri süren Durgun, mezkûr iki aydınlanma türünün Radikal Aydınlanma’dan daha önemli olduğunun altını çizdi. Aydınlanma düşünürlerinin ilerleme düşüncesine sıkı sıkı bağlı olduğunu dile getiren Durgun, bahsi geçen düşünürlerin ilerleme düşüncesinin dini bağlamda tanımlama hususundaki yetkinlikleri üzerinde durdu. Bu bağlamda Aydınlanma’nın akılcılığına karşı reaksiyonel biçimde, dinselliğin akılcılık temelinde üretildiğini ileri sürdü.

Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın’ın teşrifleriyle gerçekleşen programda Aydın, konuşmanın bitiminde önemli değerlendirmeler yaptı. Üzerine eğildiği akademik çalışmalarından yola çıkarak konu bağlamında katkı sunan Aydın, programın ardından Durgun’a hediye takdiminde bulundu.

27 Ekim 2022, saat 13:30’da gerçekleşen, aynı zamanda DÜSAM Youtube kanalında yayınlanan “Aydınlanma ve Din” başlıklı konferans, akademisyen ve öğrencilerin aktif katılımı, soru ve katkılarıyla sona erdi.