23 Mart Dünya Meteoroloji Günü Paneli

Samsun Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği öğrenci kulübü MEKAT (Meteoroloji Ve Klimatoloji Araştırma Topluluğu) tarafından 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü etkinlikleri kapsamında, akademisyen ve uzmanların katılımlarıyla bir panel düzenlenmiştir.

Panelde konuşmacı olan Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Aydın;
“Birleşmiş Milletlerin uzmanlık kuruluşu olan Dünya Meteoroloji Teşkilatı ana sözleşmesi 23 Mart 1950 tarihinde yürürlüğe girmiş ve bu nedenle, her yılın 23 Mart günü “Dünya Meteoroloji Günü” olarak kutlanmaktadır.
Meteoroloji, günümüzde bir çok sektöre verdiği destekle artık her kesimden insanımızın vazgeçilmez bir başvuru mercii olarak temayüz etmiştir.
Bugün, çevre, enerji, sağlık, savunma, spor, tarım, turizm ve ulaştırma sektörlerinde meteorolojik veriler ve tahminler oldukça yaygın şekilde kullanılmakta ve memnuniyetle geri dönüşleri alınmaktadır.
Afetlerin önlenmesinde ve zararların azaltılmasında önceden tahmin performansını sorumlulukla kullanarak yerinde ve zamanında erken tedbirlerin alınmasında önemli rol oynayan meteoroloji çalışanlarının “23 Mart Dünya Meteoroloji Günü”nü kutlar, sevgi ve saygılar sunarım.” dedi.

Panelde; Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Faaliyetleri (Meteoroloji 10. Bölge Şube Müdürü Ali KESİMOĞLU), Türkiye’de Meteoroloji Sektörü (Dr. Öğr. Abdullah KAHRAMAN), WMO tarafından belirlenen bu yılın teması olan “Güneş, Dünya, Hava” (Doç. Dr. Meral DEMİRTAŞ), Küresel İklim Değişiminin Kar Yağışına Etkisi ( Prof. Dr. Kasım KOÇAK), İklim Değişiminin Ekstrem Hidrometeorolojik Veriler Üzerine Etkileri (Prof. Dr. İsmail YÜCEL), Su Kaynaklarının Geliştirilmesi ve Hidroloji (Met. Yüksek Mühendisi Seyfettin AYDIN), Su Kaynaklarının Geliştirilmesinde Meteoroloji Mühendislerinin Rolü (Met. Yüksek Müh. Zekiye KULGA), Türkiye’de Mühendislik Hidrolojisi Eğitimi (Met. Yük. Müh. Harun Yaşar KUTOĞLU) konularında sunumlar yapılmıştır. Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut AYDIN’ın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Mısırlıoğlu’nun, Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Yücel YÜCE’nin yanısıra pek çok kurum temsilcisi, alan uzmanı akademisyen ve öğrencinin katılımıyla panel gerçekleştirilmiştir.